Organik Yöresel Ürünlerin Sağlığımıza Faydaları

Yayınlayan admin 30/01/2019 0 Yorumlar Yöresel Ürün Haberleri,

Organik besinler, son zamanlarda ülkemizde dahil dünyanın pek çok yerinde önemli hale gelmiş durumda. Popülaritesini gittikçe artıran organik ürünler, talebin artması ile üretiminde artmasına neden oluyor ve artık besinlerde yeni bir kategori olarak görülüyor. Organik ürün, en basit tanımı ile üretiminde herhangi bir şekilde yabancı ya da kimyasal madde kullanılmayan ürünler şeklinde tanımlanıyor. Yani ürün üretilirken ve işlenirken girdiği işlemler sırasında herhangi bir kimyasal madde ya da maruz kalmıyor ve direkt olarak doğanın bir ürünü şeklinde ortaya çıkarılıyor.

Organik yöresel ürünlerin sağlığımıza faydaları konusuna gelecek olursak da organik ürünlerin insan sağlığına olumlu etkileri saymakla bitmiyor. Şu an organik olarak görülmeyen daha doğrusu pazardan ya da marketten alınan pek çok ürün görünüş itibariyle al benisi olan ürünler, ancak içeriklerine ve sağlık açısından faydalarına bakıldığında hiç de iç açıcı sonuçlar ortaya çıkarmıyor. Oysa ki organik ürünler bu durumun tam tersi sonuçlar ortaya çıkıyor. Çünkü organik ürünler, insan vücudu için birbirinden farklı avantajları beraberinde getiriyor.

Organik Yöresel Ürünlerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Organik olarak adlandırılan aslında bir anlamda da yöresel ürünler olarak ifade edebileceğimiz bu ürünler, doğal ortamda yetiştirilen ve bu süreçte hiçbir şekilde kimyasal madde ile etkileşime girmeyen ürünlerdir. Yapay olmadıkları için kanserojen madde içermemekte ve bu nedenle gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir. Peki, organik yöresel ürünlerin insan sağlığı için faydaları nelerdir? bunlara bakalım.

  • Yapılan çalışmalar bazı organik yöresel besinlerin üretildiği bölgeye göre benzerlerinden daha yüksek oranda besin öğesi içerdiğini göstermiştir.
  • Organik ürün tüketen insanların kimyasallara ve besinlere karşı alerjisi olanlarda semptomların azaldığı hatta yok olduğu görülmüştür.
  • Tüm organik ürünler en az oranda kimyasal içeriğe sahiptir.
  • Organik ürünler çoğu zaman daha taze kalır ve bozulma süreleri diğerlerine göre daha kısadır. Ancak raf ömürlerinin kısa olması olumsuz bir durum olmanın aksine olumlu bir durumdur.
  • Üretilmelerinin ardından kısa zaman içerisinde tüketilmeleri vitaminlerini kaybetmeden insan vücuduna girmesine neden olur.
  • Katkı maddeleri içermez ve çoğu zaman toprak kokan besinledir.
  • Organik ürün tüketen insanlarda başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere kemik erimesi ve migren gibi hastalıkların azaldığı görülmüştür.
  • Organik besinler üretilirken zararlı canlıların yok edilmesi adına ilaç kullanılmaz. Tabi bu sırada yararlı canlılar da yok edilmemiş olur ve bu da insan sağlığı adına başka bir fayda sağlar.
  • Lezzetleri ve tatları organik olmayanlara göre daha iyidir. Yerken keyif almak ve bir besinin gerçek tadına varmak ancak organik besinler sayesinde mümkündür. Bunun dışında kalan besinler yapay oldukları için tat olarak organikleri ile arasında oldukça önemli bir fark vardır.
  • Kahvaltıda tüketilen ürünler genelde süt ürünleridir. Süt ürünlerinin organik bir yapıda olması vücut rahatsızlıklarının en aza indirgenmesinde önemli katkılar sunar.

Organik ürünlerin tercih edilme nedenlerinin başında yetiştirilmelerinde ve işlenmelerinde kimyasal madde kullanılmamasıdır. Ebeveynlerin özellikle son dönemlerde çocuklarını organik ürünler ile besledikleri göz ardı edilemez bir gerçektir. Piyasa geneline bakıldığında artık organik ürün bulmak ya da var olan ürünlerin besin sağlığı açısından faydalı olduğundan emin olmak günümüzde çok zor bir durumdur. Organik ürünlerin tercih edilmesinin bir başka nedeni de sindirim sistemini zorlamamasıdır. Sindirim sistemi genelde organik olmayan ürünler tarafından oldukça yoğun bir şekilde zorlanır ve bu da insan vücudunda istemedik durumların meydana gelmesine neden olur. Tüm bunların sonucunda ortaya çıkan durum ise organik ürünlerin yani köylerde kimyasal madde ya da ilaç kullanılmadan üretilen besinlerin sağlık açısından daha yararlı olduğudur.

Yorum Yazın