Tarhun Otunun Faydaları Nedir?

Yayınlayan admin 27/02/2020 0 Yorumlar Yöresel Ürün Haberleri,

Tarhun otunun faydaları nedir? Siz de merak ediyorsanız, ülkemizde ejder otu olarak bilinen tarhun otu hakkında sizlere birtakım bilgiler verelim. Tarhun otu genel olarak güneşli ve bunun yanında zengin içerikli humuslu topraklarda yetişir. Ülkemizde Bayburt yöresinde yetiştirilen Tarhun, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya gibi pek çok farklı kıtada yetiştirilen tarhun otu, genelde tavuk ya da et yemeklerinde tercih edilir. Ayrıca yumurtalı yemekler ve salatalara da eklendiğini söylemek mümkündür.

Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?

Papatyagiller familyasının bir üyesi olan tarhun otu, geçmişten bugüne insanlık tarafından farklı amaçlar için kullanılmıştır. Ayrıca sahip olduğu lezzet ile pek çok yiyecek türünde tamamlayıcı bir rol oynar. İnsan sağlığı için birçok faydası bulunması nedeniyle günlük yaşam içerisinde çok fazla tercih edilir. Tarhun otu içerisinde A, E, B6 vitaminleri ve bunların yanı sıra demir, magnezyum, fosfor, manganez ve kalsiyum gibi pek çok mineral yer alır. Tarhun otunun insan sağlığı için bilinen faydaları ise aşağıdaki gibidir;

  • Tarhun otunun insan sağlığı için en önemli faydalarından biri sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Bu ot sayesinde mide ve bağırsakta birikmiş olan gaz sıkışmasını gidermek ve bunun yanında kabızlık sorununa çözüm bulmak mümkündür.
  • Ayrıca tarhun otu uzun yıllar Moğollar tarafından savaşlarda kullanılmış ve vücudu sakinleştirici özelliği sayesinde uyku ve ağrı çeken kişiler için tedavi edici bir bitki olmuştur.
  • Tarhun otu sinir sistemine doğrudan etki eder ve bu sayede stres ve gerginliği tamamen ortadan kaldırır.
  • İçeriğinde yer alan A, E ve B6 vitaminleri sayesinde göz sağlığı için etkilidir. Aynı zamanda beyin sağlığı için de oldukça önemli etkileri bulunmaktadır.
  • Tarhun otunun yapısında bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri ise diş ve kemik sağlığında önemli etkiler sunar. Dişleri ve kemikleri koruyan tarhun otu, aynı zamanda gelişme çağındaki çocukların gelişim süreçlerinde destekleyici bir rol oynar.
  • Bunların yanı sıra tarhun otu, demir, magnezyum ve manganez açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Sahip olduğu içeriği sayesinde kansızlığı önler ve aynı zamanda kan dolaşımını temizleyerek kalp ile ilgili sorunların önüne geçer.

Kanser Hücrelerinin Büyümesini Önlüyor

Tarhun otu diğer faydalarının yanı sıra aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkilere sahiptir. Bitkinin yapraklarında yer alan antioksidanlar vücutta bulunan serbest radikallere karşı direnç oluşturur. Antioksidanlar, genel olarak vücudun kanserle mücadelesinde etkili olur. Tarhun otunda yer alan antioksidanlar da aynı şekilde kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçer. Tabi bitki içeriğinde bulunan antioksidanlar, kanser hücrelerinin yanı sıra daha ciddi hastalıklara karşı da aynı şekilde koruma sağlar.

Diyabetik Hastalarda Kan Şekeri Düzeyini Korur

Diyabetik hastalarda kan şekerini korumanın yolu alınan kalorilerin vücutta eşit olarak dağıtılmasıdır. Tarhun otu yapraklarında ise tüketilen kalorilerin vücudun tüm organlarına eşit bir şekilde dağılmasını sağlayan poli-fenolik bileşikler ve diyet lifleri yer alır. Bitkinin poli-fenolik bileşikler ve diyet lifleri açısından zengin bir içeriğe sahip olması kan şekeri düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur.

Tarhun Otu Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

Tarhun otu her ne kadar pek ok konuda faydalı olsa da belirli düzeyde tüketilmesinde yarar vardır. Çok fazla tüketildiğinde sindirim ve boşaltım sistemlerinde tahribat gibi durumlar meydana getirebilir. Ayrıca yemeklere ilave edileceği zamanlarda belirli bir seviyenin üzerine çıkılması yemeğin tadını bastırabilir ya da değiştirebilir. Bu nedenle yemeklere katarken daha ölçülü davranılmasında fayda vardır. Yani tüketim sırasında aşırıya kaçmamak ve buna özen göstermek her zaman için dikkat edilmesi gereken bir husustur.

AYRICA BAKINIZ: 

https://bayor.com.tr/dargun-tarhun-cayi.html

https://bayor.com.tr/dargun.html

Yorum Yazın