Darğun (Tarhun) Çayı

Yeni Darğun (Tarhun) Çayı

Türkiye’de bir ilk. Bayör yöresel olarak (daha çok Bayburt’ta) yemeklerde baharat olarak kullanılan yöre insanın darğun (tarhun) diye tabir ettiği papatyagiller familyasından latince adı artemisia dracunculus olan tarhun’un çayını yaptık.

Tarhun (Darğun) Çayının Faydaları

  1. Anti septik özelliği gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere başka bir çok enfeksiyonda faydalıdır.
  2. Bağırsak gazlarını giderir. Sindirim sistemi (miğde ve bağırsak) üzerinde iyileştirici etkisi vardır.
  3. Anti oksidan özelliğe sahiptir.
  4. Kanser hücrelerinin büyümesini önler.
  5. Kadiyovasküler sağlığı destekler.
  6. Uykusuzluğa iyi gelir (yatmadan yarım saat önce içilmeli)
  7. İçeriğinde bulunan demir vitamini kansızlığı önler.
  8. Adet ağrılarına faydalıdır. (not: Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaz)
  9. A vitamini açısından zengin oluşu göz sağlığını olumlu etkiler.
  10. Ödem giderici özelliğe sahiptir.

Tarhun Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir büyük su bardağına kaynar su dökülüp içerisine bir poşet tarhun çayını atıp 4-5 dakika demini almasını bekledikten sonra içebilirsiniz. Damak tadını göre içerisine bal yada limon sıkabilirsiniz.

Araştırmalar, bu bitkinin karminatif, sindirim, antienflamatuar, antipiretik, antiseptik, antispazmodik, antiparazitik, antimikrobiyal, antelmintik ve fungisidal etkileri içeren farmakolojik aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra tarhun, gastrointestinal spazmların önlenmesi, kas fonksiyon bozuklukları, anksiyete, bağırsak solucanlarının (ascaris ve pinworm) tedavisinde kullanılmaktadır.

Bilimsel araştırmalar, kaynakça:

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/artemisia-dracunculus

https://en.wikipedia.org/wiki/Tarragon

https://tr.wikipedia.org/wiki/Tarhun

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi

  • Görüntülenme: 1776
  • Marka: Bayör
  • Ürün Kodu: tdc1
  • Stok Durumu: Stokta var
  • 6,00TL
  • Vergiler Hariç: 6,00TL