Evelik (Labada) Namı Değer Kara Pancar

Evelik Yöresel

Özellikle Bayburt, Erzurum illerinin mutfak kültüründe ayrı bir yeri olan Evelik otu genellikle kurutularak kışın tüketilen bir bitkidir. Yöreye göre evelik, labada, kara pancar diye de adlandırılan evelik otu Bayburt, Erzurum yörelerinde mayıs sonu haziran başında yetişen bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan evelik otu meralarda yada yonca tarlalarından kendiliğinden yetişen bir bitkidir.

Bayburt yöresinde Evelik otu mayıs haziran aylarında toplanıp kurutulduktan sonra kışın yemeklerde kullanılır. Evelik otundan yapılan Bayburt yöresinde “kara pancar” diye adlandırılan sulu yemeği çok beğenilir.

Evelik çorbası da damaklara hitap eden ayrı bir lezzettir.

Evelik Labada Otunun Faydaları

Kadim tıp kitaplarında da yerini alan evelik otu, kan temizleyici özelliği olan, evelik otu bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Tüm bunlara ek olarak anti oksidan özelliği olan evelik otunun, vücutta çıkan çıbanları iyleştirmesi, kaşıntı, egzema gibi hastalıklara da iyi geldiği söylenmektedir

Evelik Çorbası Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki videoda evelik çorbasının nasıl yapıldığı anlatan videomuzu izleyebilirsiniz.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi

  • Görüntülenme: 304
  • Marka: Bayör
  • Ürün Kodu: evl
  • Stok Durumu: Stokta var
  • 60,00TL
  • Vergiler Hariç: 60,00TL