Darğun - Tarhun Otu

Darğun Yöresel

Son yıllarda neredeyse üretimi durma aşamasına gelen Darğun otu özellikle Bayburt yöresinde bilinen yemeklerde çeşni olarak kullanılan bir çeşit baharat türüdür. Darğun diğer adıyla Tarhun otu planlı bir şekilde Bayburt’un Yedi Gözeler köyünde üretimi yapılıp özellikle Rus ve Kafkas mutfağında çok sık tercih edilen ve bu ülkelere gönderilen Bayburt’a özgü bir baharat türüdür.

Yurt dışına ihraç amaçlı sadece Bayburt’un Yedi Gözeler köyünde üretilen darğun otu diğer Bayburt köylerinde de üretilir ancak bu üretim sadece ailelerin kendileri için yaptıkları üretimdir.

 

Bayburt’tan çıktı dünyaya yayıldı

 

Darğun, tarhun ve ejder otu diye bilinen darğun baharatı, böreklerde, mantılarda, patates haşlaması ve çorbalarda hoş kokusu ve kendine özgü lezzetiyle yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Bayburt’tan çıkıp Rus, Kafkas, Fransız ve Amerikan mutfağının vazgeçilmez baharatı olan Darğun otu kuru ve yaş olarak kullanılır.

 

Bayburt mutfağının yanısıra Antep mutfağında da çok sık kullanılan darğun otu Bayburt’a özel endemik bir bitki olması nedeniyle Bayburt dışında neredeyse hiçbir ilde yetiştirilmiyor. Tohumu olmayan nadir bitkilerden olan tarhun, köklerininden fide edilmek yoluyla fidelenerek ekimi yapılır. Çok yıllık bir bitki olan tarhun yılda 3 defa hasat edilir.

 

Tarhun (Darğun) Otunun Faydaları

 

Detoks etkisi var, bağırsak mide gazlarını giderir, sindirimi kolaylaştırır, anti bakteriyel özelliği vardır. İştah açıcı özelliği de bulunan darğun otu çay olarak ta tüketilir.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi

  • Görüntülenme: 1889
  • Marka: Bayör
  • Ürün Kodu: tdrg
  • Stok Durumu: Stokta var
  • 21,00TL
  • Vergiler Hariç: 21,00TL

Mevcut Seçenekler: