Bayör yöresel olarak kendi mandıramız ve küçük işletme diye tabir edilen diğer Bayburt köylerindeki mandıralardaki hayvanların sütlerinden geleneksel yöntemlerle yapılan köy peynirimiz.
Köy peynirimiz geleneksel yöntemlerle imal edildiği için üretim aşamalarının hiçbirinde kimyasal katkı maddesi kullanılmaz.
Bayburt Köy Peynirinin Diğer Köy Peynirlerinden Farkı
Bayburt yöre olarak hayvan yetiştiriciliği ve beslenmesinde mera besisi yapılan illerden biridir. Başka bir deyişle bu yörede kapalı besi diye tabir edilen büyük çiftlikler yoktur. Kapalı besi yapılan çiftliklerde hayvanlar, (inek, keçi, koyun vb. gibi) hiçbir şekilde güneş yüzü görmeden merada beslenmeden tamamen kapalı alanlarda vede suni yemle beslenirler.
Suni yem ve kapalı çiftliklerde yetişen hayvanları süt kalitesi merada beslenen hayvanlara nazaran çok düşük olduğundan bu hayvanların sütünden yapılan peynirin kalitesi de düşük olmaktadır.
Sonuç olarak Bayburt köy peynirinin kalitesinin asıl sebebi, merada tamamen doğal ortamda beslenen hayvanların sütünden gelmektedir. Bayör yöresel olarak sloganımız olan “doğadan sofraya” cümlesi tamda burada ete kemiğe bürünmektedir.