Bayör olarak satışını yaptığımız meşhur Erzincan tulum peyniri bölgede yaşayan yörüklerin geleneksel yöntemlerle hazırladıkları tulum peyniridir. Yörükler tarafından yüzlerce yıldır süren geleneksel yöntemlerle hazırlandığı için tamamen doğal tulum peyniridir.
Tulum Peynirinin Yapılış Aşamaları
Bölge yörükleri tarafından koyun sütünden yapılır. İlk aşamada koyun sütü lor (çökelek) haline getirilip 3 ila 5 gün arasında baskıya alınarak lorun suyu alınır. Suyu alınan lor daha sonra deriye basılarak, deri içerisinde iki ay bekletilip olgunlaşması sağlanır. 2 ay sonunda olgunlaşan tulum peyniri satışa sunulur.
Tulum Peynirinin Ana Vatanı Erzincan
İzmir tulum peyniri de tulum peynirleri içerisinde çok bilinen bir tulum peyniri olsa da tulumun asıl çıkış yeri Erzincan’dır.
Erzincan Tulum Peyniri Tadını Nereden Alır?
Leziz tadıyla meşhur olan Erzincan tulum peyniri lezzetini yaylalarda otlayan koyunların sütlerinden yapılmasından almaktadır. Yaylarda rakımın yüksek oluşu endemik bitki çeşitliliğinin fazla olması sağlar. Bol çeşitli otlardan yiyen, doğal meralarda otlayan koyunların sütleri bezin değeri açısından yüksek olduğu gibi lezzet açısında da benzersizdir.
İşte tamda bu sebepten yaylalarda beslenen koyunların sütlerinden yapılan tulum peynirinin lezzetine doyum olmaz.